Esettanulmány: A jobb minőségű áruk elérésének költségei

Esettanulmány: A jobb minőségű áruk elérésének költségei

Mi történt

Miler kollégája 2018.2.20-án 52 Dell Latitude laptopot vásárolt egy partnertől Görögországból, elsősorban E7240 modelleket, amelyek a raktárunkba 2018.3.1-én érkeztek. A 2018.3.14-én teljesen befejeződött a belépési tesztek, minőség-ellenőrzés és tisztítás. Az eredmények alapján úgy döntöttünk, hogy 21 laptopot visszaküldünk a beszállítónak. Ennek oka az elfogadhatatlan hibák és az alacsonyabb minőség volt, ami nem felel meg a garanciáinknak.

A leggyakoribb problémák a következők voltak: egy kis karcolás a kijelzőn, hibás pixel, fehér folt a kijelzőn, repedt fedél, lesúrolt oldal. A fennmaradó 31 laptop javításához 6 pótkijelzőt, 4 bottom base-t és néhány apró alkatrészt kellett használni.

Az eladásra szánt áruk előkészítésének teljes költségei tartalmazzák az adminisztrációs költségeket, amelyek azáruk visszaküldésével, az alkatrészek megrendelésével, a szállítási költségekkel kapcsolatosak, az időt, amit a visszaküldött termékek tesztelésével és tisztításával, valamint a laptopok olyan alkatrészeinek javításával és cseréjével töltötünk, amelyek nem feleltek meg a garanciaválla­lásunknak.

Dell Latitude E7250

A lesúrolt festék nem csökkenti a funkcionalitást, de a mi szűrőnkön ez nem megy át

Hogy sikerült

24 napos munka után, amelyben 6 ember vett részt a cégünkben, 31 laptopot kezdtünk el árusítani (az eredetileg 52 darab helyett). Az előkészítés 15 nappal tovább tartott, így a „több munka“ véegtt és az eladott darabonkénti költség 8358 Ft-val nőtt ÁFA nélkül. Ezt a részt természetesen az eladási árba is bele kellett foglalnunk.

Például a Latitude E7240 ebből tételből jelenleg 65 890 Ft áron elérhető ÁFA nélkül. Ha ennyire gondosan nem ügyelnénk az általunk meghatározott minőségi előírásra, akkor ennek a modellnek az ára ÁFA nélkül 57 532 Ft lenne.

Dell Latitude E7250

A kijelzőn sokkal kisebb hibák is vannak, amelyeket nehéz lefényképezni, így csak egy nagy barázda látható ott.

Kiértékelés

Ez az ár kétségkívül sokkal vonzóbb és összehasonlítva a versenyárakkal. A cseh piacon vannak olyan vállalatok, amelyek ugyanolyan lelkesen foglalkoznak a minőséggel, mint mi. Ebben a rövid cikkben azonban meg akartam magyarázni, hogyan határozzuk meg az így kapott eladási árakat.

Ennek ellenére néhány ügyfelünk azzal jön, hogy tudja az áru vételárát. Igen, beismerjük, maga a beszerzési ár is egy dolog, de az általános költségeket, és így az eladási árat egyre inkább befolyásolja az a munka- és minőségszűrő, amelyet az eladó alkalmaz az árukra. A HW vásárlás egy dolog, de a termékek fő tulajdonságainak garantálása sokkal összetettebb és drágább is.

Dell Latitude E7250

A repedt alváz szintén nem megy át a teszten, ki kell cserélni a teljes külső részt vagy vissza kell adni a beszállítónak

Megjegyzés

Évről évre gyors tempóban növekszik a cégünk által eladott darabszám. De egyre inkább azzal a problémával szembesülünk, hogy miként tudjuk pontosan biztosítani a szükséges árut időben, az Ön által igényelt mennyiségben és különösen az általunk meghatározott minőségben.

Azt mondják, hogy a vételár csökken a kivont mennyiség által. Sajnos a felújításoknál ez nem így van. Minőségi áruk ritkák a piacon, és beszállítóink ezt jól tudják. Ezért egyre nehezebb nagyobb mennyiségű jó állapotban lévő terméket vásárolni.Elsődle­ges feladatunknak tekintjük, amellyel teljes egészében Miler kollégánk foglalkozik.

Sajnos ezeknek a termékek nagyobb mennyiségének beszerzése nem teszi lehetővé a kedvezőbb ár elérését, mert ezért a termékért harc folyik. Felújított áruk vásárlása nagy, multinacionális partnerektől nem ugyanaz, mint új informatikai eszközök vásárlása cseh forgalmazóktól.

Tehát ha valaki azt állítja, hogy nagyszámú felújítátott árút vásárol, és így vonzóbb vételárakhoz jut, akkor átlagminőséget kell elfogadnia, mindent vásárolni ami „csomagban“ van, vagyis azt is, ami Önöket, ügyfeleinket, nem érdekeli.

Annak biztosítása érdekében, hogy időben biztosítsuk az árut és jó minőségben, miközben fenntartjuk a versenyképes árat, valóban sok erőfeszítést igényel. Szeretnénk ezt megköszönni Jindrának, aki minden ezen dolgozik.

Van tippe, hogy vásároljon több Dell technológiát egy cégtől? Kérem, írjon Jindra-nak a miler@technimax.cz címre, hálás lesz :)

Garantált minőségű laptopok Kapcsolat a számítástechnika felvásárlására