Mely számítógépek fogyasztják a legalacsonyabbat?

Mely számítógépek fogyasztják a legalacsonyabbat?

Az energiaárak meredek emelkedése mindannyiunkat érint, legyen szó a vállalati léptékről vagy a személyes háztartásainkról. Eddig talán inkább ökológiai kérdésként fogtuk fel a fogyasztás korlátozását, de a jelenlegi helyzet arra késztet bennünket, hogy inkább gazdasági oldalról gondolkodjunk a fogyasztásról. A számítógépek mindennapos használata, akár az irodában, akár otthon, hosszú távon szerepet játszhat, és meghatározhatja villanyszámláját. Ha a felújított irodai számítógépekről van szó, szeretnénk elmondani az energiafogyas­ztásukat, hogy eldönthesse, vásárol-e olyat, amivel hosszú távon megtérül az üzemeltetése. Sajnos ez nem ilyen egyszerű.

A fogyasztás a számítógép terhelésétől és az egyes alkatrészektől függ, ezért nem lehet általánosságban megmondani, hogy melyik modell a leggazdaságosabb. A processzor TDP-je szerinti tájolás sem javasolt, mert ott hulladékhő és megint a terheléstől függ. Egy másik lehetőség a számítógépes erőforrás maximális teljesítményének vizsgálata. Ez sem árul el semmit a tényleges fogyasztásról, de egyfajta képzeletbeli maximum határt szab, hogy mire képes a gép. Szóval hogyan ragadd meg?

Néhány évvel ezelőtt közvetlenül teszteltünk néhány számítógépet a cégnél fogyasztásmérőkkel, először nyugalmi állapotban, majd nagy terhelés alatt. Azt tapasztaltuk, hogy teljesen azonos konfigurációban a torony és az SFF fogyasztása azonos, az USFF-é viszont kb.20%-kal alacsonyabb. Ez már egy érdekes különbség, ami szerepet játszhat a kiválasztásban. Ha nem tervezi PC-jét további PCIe kártyákkal bővíteni, könnyedén kiválaszthatja a kis USFF verziót, és megtakaríthatja a működést.

Ezenkívül legalább az erőforrásokat a grafikonon feltüntettük, modell- és esettervezés szerint osztva. Meg kell ismételni, hogy ez nem árul el a számítógép tényleges fogyasztását, de kiolvashatunk belőle valamit. Jól látható, hogy a mikro verzió energetikailag teljesen eltér a többi asztali verziótól. Belső tápegységet nem tartalmaz, hanem a laptopokhoz hasonlóan kiegészítő adapterrel táplálja. A mikróval tehát lényegesen alacsonyabb fogyasztásra számíthatunk, de egy kicsit gyengébb és takarékosabb processzorral is be kell tűrnünk, amit a T betű jelöl.

PC erőforrások teljesítménye

A végső ajánlás tehát az, hogy ha a lehető legalacsonyabb fogyasztású irodai PC-t szeretne, válasszon egy kis USFF vagy mikro kivitelt. A bolygó és a pénztárcája hálás lesz érte.

Válasszon gazdaságos USFF vagy mikro PC-t