Mi a különbség a Core i3 és a Core i5 között?

Mi a különbség a Core i3 és a Core i5 között?

Intel Core i3

Az Intel Core i3 és a Core i5 hagyományos processzorok, amelyeket a klasszikus asztali számítógépeken találunk. De miben különböznek egymástól, ha ugyanazt a generációt vesszük figyelembe? Mindenkinek egyértelmű, hogy a Core i5 valószínűleg jobb, mert nagyobb a numerikus megnevezése, de ilyen egyszerű válasszal nem lehet megelégedni. Nézzük meg tehát közelebbről.

Intel Core i3

Ha már tapasztalható hiányosságok a Core 2 Duo processzorban, a Core i3 jó belépés a magasabb kategóriába. Ez a legolcsóbb megoldás, de az egyszerű irodai munkában nem fárad el. Az összes Core i3 processzor két maggal rendelkezik, míg a Core i5 két vagy négy magos verzióval rendelkezik. A Core i5 négy magját elsősorban multimédiás, például videófeldolgozási és fotószerkesztési munkákhoz használják. A Hyper-Threading hasznos Intel Core és processzor technológia. Ennek segítségével a kétmagos processzor négy magot szimulálhat, amelyek hasznosak lehetnek multitaskingban, multimédiában vagy különféle elemek betöltésekor az interneten. Míg a kétmagos Core i3 és a Core i5 processzorok támogatják ezt a technológiát, és más magokat is szimulálhatnak, a négymagos Core i5-nek már nincs Hyper-Threading képessége. Négy fizikai magot kezelnek, és mások szimulálása már nem lehetséges. Ha tudja, hogy számítógépét ugyanazon célokra fogják használni, mint a Core i3, így nincs ok többet költeni.

Intel Core i5

Intel Core i5 A kiválasztott modellek nagyobb számú magja mellett a Core i5 nagyobb gyorsítótár-memóriával is rendelkezik, hogy a processzor gyorsabban tudja megismételni az ismétlődő parancsokat. A használt keret olvasható a memóriában és azonnal elérhető a processzor számára, miközben szerkesztheti a bemeneti értékeket, amelyek így gyorsabban kerülnek alkalmazásra. A keret újbóli feltöltése kevesebb memória esetén lelassítja a munkát. Míg a négymagos Core i5 2400 L3 gyorsítótára 6 MB, a kétmagos Core i3 2100 fele a 3 MB méretű. A Core i3 nem engedélyezi a Turbo Boost funkciót, míg a Core i5 legtöbbje igen. Az említett Core i5 2400 jelöléssel ennek a technológiának köszönhetően akár két processzormagot is képes meghajtani magasabb frekvencián, mint az alapvető 3,1 GHz. Ez különösen akkor hasznos, ha a négy mag együttes erejét nem teszik lehetővé kihasználni. Ha fejlődik és olyan számítógépet szeretne, amely lépést tart Önnel, és a legigényesebb munka elvégzését is bírja, akkor jó választás a Core i5-be történő befektetéshez. Megfontolhatja azonban a még erősebb Core i7-et is, amelynek különbségeit a Core i5-hez képest a következő cikkben olvashatjuk el.

Végül nincs mit hozzátenni, hogy a Core i3 általában olcsóbb és gyengébb, a Core i5 pedig kissé drágább, de erősebb. Noha ez már a kezdetektől nyilvánvaló volt, most jobban megérthetjük, miért van ez így, és milyen területeken különböznek a processzorok. Válassza ki a Dell OptiPlex 7010-et, olyan processzorral, amelyre valóban szüksége van – nem először mondjuk ezt, de komolyan gondoljuk. Hisszük, hogy minél több információval rendelkezik, annál jobban választ, és annál elégedettebb lesz a számítógépével.

Nos, az i3 és az i5 már világos, de mi lenne az Intel XEON számítógépekkel? Igen, sok Xeon is van, és sok generációban megtalálhatja őket. Ha abszolút tisztában akar lenni ezzel, az „Intel Core és az Intel Xeon processzorok közötti különbség“ című cikkünket javasoljuk.

Intel Core i3-at akarok Intel Core i5-et akarok