Mi a különbség a Core i5 a Core i7 között?

Mi a különbség a Core i5 a Core i7 között?

Annak érdekében, hogy mozoghassunk a számítástechnika világában, és ne tévesszenek meg a jövedelmező kereskedők eladási szavaival, tudnunk kell, mit vásárolunk. Talán már olvasta el az Intel Core i3 és a Core i5 processzorok összehasonlítását, tehát menjünk tovább és nézzük meg, mi különbözteti a Core i5-t a Core i7-től, és hogy van-e értelme befektetni egy magasabb kategóriába.

Hyper-Threading

Kezdjük azzal a technológiával, amellyel minden Core i7 rendelkezik. A Hyper-Threading (HT) rendszerben az egyik hardvermag szoftveresen két logikai magra van osztva. A teljesítmény növekszik, de csaknem annyira, mintha a processzornak ténylegesen két fizikai magja lenne egy helyett. Ezenkívül az alkalmazott SW-től is függ, hogy képes-e műszálakat használni vagy sem. A Core i5 asztalon a HT rendszer általában nem támogatott, de az összes Core i7 támogatja ezt a technológiát. A mobil kétmagos Core i5 laptopok támogatják a HT-t, de az a kérdés, hogy vajon észrevennénk-e a teljesítményben.

Turbo Boost

A processzorok alapvető paramétere az óra. Valamikor ez volt a teljesítmény mérőszáma, de a processzorban lévő többmaggal, valamint a különféle gyártási és adatfeldolgozási technológiákkal ez az érték manapság nem lényeges. Ezenkívül a Core i5 és a Core i7 egyaránt támogatja a Turbo Boost technológiát, amely lehetővé teszi egyes processzormagok teljesítményének javítását. Ha a futó alkalmazásnak nagyobb teljesítményre van szüksége, de nem tudja megosztani a munkát az összes mag között, a Turbo Boost rövid ideig növeli az órát, és bizonyos mértékig segít. Az összehasonlítás szempontjából az i5 és az i7 lényegében azonosak ezen a területen.

Gyorsítótár-memória

A Core i5 és a Core i7 gyorsítótár-memória kapacitása közötti különbség nem tűnik nagyon fontosnak, de ott van. A Core i7 értékei magasabbak, lehetővé téve a gyorsabb hozzáférést a legfontosabb információkhoz anélkül, hogy memóriakérelmet kellene küldeniük. Függetlenül attól, hogy a 6 vagy 8 MB memóriakapacitás általában elhanyagolható-ea memória szempontjából, de amikor átvittük a processzor gyorsítótár-kapacitására és kiszámítottuk, hogy ez 33% -os növekedést jelent, akkor hirtelen jelentős változás történik. Itt a Core i7 egyértelműenfeljebb van és ez akkor látható, ha igényesebb munkát végez.

Fogyasztás

Minél nagyobb az energia, annál nagyobb a fogyasztás és annál több hulladék hő. Ezek azonban nem olyan alapvető jelenségek, amelyek ma munkánkban befolyásolhatnak bennünket. Minden számítógép, amely a Core i5 készüléken épül fel, egyszerűen táplálja a Core i7 készüléket, és lehűti azt. Inkább arról van szó, milyen a processzor energiafogyasztása nyugodt állapotban, és ez olyan esetekben, amikor a gép éjjel-nappal hosszú ideig üzemel. Érdemes átgondolni mire tervezték a számítógép, és olyat választani, amely megbirkózik azzal, amivel szükséges, ugyanakkor nem fog sokat pazarolni.

Extreme Edition

A Core i7 speciális Extreme Edition (EE) változatban is kapható. A processzor ezután tipikusan több magot tartalmaz, legfeljebb 10-et a legújabb 6. generációs CPU-khoz, jobb órakezelést és több grafikus kártya fokozott támogatását egyszerre. Ezek a processzorok azonban a legtöbb alkalmazáshoz szükségtelenül drágák, és megnövekedett teljesítményük gyakran kihasználatlan marad. Összehasonlítást kínálunk a Core i7 EE és a Xeon processzorokkal, mert a fókuszuk hasonlónak tűnik. De ez már egy másik alkalommal lesz.

Teljesítmény

Core i5 Core i7
Hyper-Threading - +
Turbo Boost + +
Gyorsítótár-memória - +
Fogyasztás + -
Teljesítmény - +
Ár + -
Plusznak számít a felhasználónak a kedvezőbb
értékek, nem mindig a magasabb értékek.

Mi tehát a valódi különbség az Intel Core i5 és az Intel Core i7 között, ha a chipek ugyanazt a generációját hasonlítják össze? A referenciaér­tékek szerint a teljesítménybeli különbség 30% körüli. A Core i7 erősebb és nagyobb gyorsítótár-memóriával rendelkezik, de magasabb költségek árán. A munka nagy része elegendő a Core i5, és valószínűleg a processzortól eltérő elem akadályozza majd a munkát, nem pedig a processzor. A Core i7 hozzáadja a teljesítményt, amely észrevehető bizonyos számítástechnikai igényű műveletek során, de ehhez egy teljesen más processzor sorozat van, az Intel Xeon, amelyet már korábban írtunk.

Intel Core i5-öt akar Intel Core i7-et akar