Állomás két Xeon processzorral - Dell Precision T7600

Állomás két Xeon processzorral - Dell Precision T7600

Ismeri a legerősebb gépet, amelyet 2017-ben megvásárolhat tőlünk? Biztosan nem lepi majd meg, hogy a Precision sorozatból származó munkaállomásról van szó, amely a legigényesebb feladatokra összpontosít. Alapja a komplex projektek, szimulációk és elemzések sikeres feldolgozásának a specális, erős hardver, valamint a rendszer egészének normál feletti megbízhatósága is. Pont ezek azok a területek, amelyekre a Dell Precision T7600 tervezői összpontosítanak. Nézzük meg közelebbről a számítógépet – különösképpen a kettős processzoros Intel Xeon E5 változatot.

Külső dizájn

Dell Precision T7600

Dell Precision T7600 munkaállomás szokatlanul széles házzal

Maga a grafikus szekrény felépítése hasonló az alacsonyabb pontosságú Precision T3600 és T5600 modellekhez. Összességében azonban nagyobb, és érdekes kiegészítő funkciókat kínál. De először általában. De először általánosségban. Első pillantásra az ezüst fogantyúkkal ellátott fekete tok nem tűnik ki, kivéve a fentebb említett, felső részen található fogantyúkat, amelyek valóban praktikusak és amelyekhez gyorsan és egyszerűen hozzászoktunk. Összességében a konstrukció meglehetősen erős és nehéz.

Belső split kialakítás

Dell Precision T7600

Az alaplap mögött kábel, tápegység és tárcsák vannak

A szekrény oldalsó fedelének kinyitása után néhány meglepetés vár ránk. Az egyik legnagyobb az, hogy egyáltalán nem látja a tápegységet vagy a lemezeket. Ezek az alkatrészek az alaplap mögött vannak elrejtve, amely a vasfalakra van csavarva. De, ha a hátsó rácsra nézünk akkor egyértelműbé válik. Dell ezt a megoldást split dizájnak nevezi és felhasználói szempontból ez egy nagyon kényelmes és egyértelmű elrendezés, minimiális kábelezési gondokkal.

Cserélhető forrás

Dell Precision T7600

Az áramellátás a kábelek hosszadalmas szétcsatlakoztatása nélkül cserélhető

A tápellátást a hátsó oldalról egyszerűen a kék címkével ellátott kar megnyomásával és meghúzásával távolíthatjuk el. Az áramellátás lekapcsolódik a tábláról, amelyhez az összes kábel csatlakoztatva van. Az forrás cseréjekor nincs szükség arra, hogy hosszadalmasan csatlakoztassa szét az összes kábelt az alaplaptól, a lemezektől, a grafikától stb. Teljes tápegység 1300 W teljesítménnyel „álló” helyzetben van elhelyezve az alaplap mögött.

Lemezek, mint a szerverben

Dell Precision T7600

Az előlap rácsa a gomb megnyomásával zárható le

Az előlap alatt a másik oldalról rejtett merevlemezek ugyanolyan egyszerűen cserélhetők, mint az forrás. Ezekhez azonban csak az elülső burkolat kinyitásával, egyértelműen megjelölt gombbal az oldalsó burkolat mögött lehet hozzáférni. Bonyolultnak tűnhet, de valójában átgondolt és egyszerű megoldás. A gombbal történő feloldás után megnyomhatjuk az első rács jobb oldalán lévő csúszkát, és kinyithatjuk. Ez felfedi a nyolc merevlemez-rekeszes helyet.

Dell Precision T7600

A lemezek a fiókban vannak, és nem kell foglalkoznunk a kábelezéssel

Az egyes fiókok, a szerverekhez hasonlóan, könnyen eltávolíthatók, cserélhetők és újra behelyezhetők. A kábelezéssel kapcsolatos problémák nélkül, csavarozás nélkül, egyszerűen és gyorsan. Míg az alján négy 3,5 „-es meghajtórekesz található, kevesebb hely van az adapter számára a négy 2,5“ -es meghajtó befogadására. Az integrált vezérlőnek köszönhetően a tárolóhely összekapcsolható egy 0, 1, 5 vagy 10 típusú RAID tömbtel.

Könnyű csererendszerek

Dell Precision T7600

Kékkel jelölt rendszerek állnak rendelkezésre az alkatrészek szerszám nélküli kicseréléséhez

A számítógép olyan rendszerekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az alkatrészek szerszám nélküli könnyű leválasztását, amelyeket nemcsak az alacsonyabb modellekről, hanem általában a Dell gépekről ismerünk. A Dell T7600 készülékkel a PCI kártyazárak, az áramellátás, a vékony optikai meghajtó és a RAM memóriamodul borításai mind foglalkoznak. A tárcsák behúzhatók, de nincsenek kék jelöléssel ellátva –ezek az elülső részükben vannak tárolva, ahol senki sem tudja összekeverni őket.

Tiszta belső elrendezés

Dell Precision T7600

Processzorok és RAM memória modulok védelme és hűtése

Hagyjuk azonban a rejtett teret az alaplap mögött, és menjünk vissza a Dell Precision T7600 oldalsó nyitott szekrényéhez. Nagyon tiszta és szervezett benyomást kelt. Mind a Xeon processzorok, mind a RAM modulok a fekete fedelek mögött vannak elrejtve, amelyek processzorok esetében fémből vannak aktív ventilátorral. A működési emlékek csak műanyag alagutak, amelyek irányítják a légáramot az előlapi ventilátoroktól. A működési memória esetében ezek csak műanyag alagutak, amelyek irányítják a légáramot az előlapi ventilátoroktól.

Dell Precision T7600

Minden processzor körül 8 DIMM bővítőhely érhető el

Érdekes még a processzorok felett elhelyezett két PCI bővítőhely, amely öt másik PCI kapcsolatát bővíti, az alaplap alsó részébe helyezve. A Precision T7600 kettős processzoros verziója 16 DIMM bővítőhellyel rendelkezik RAM-modulokhoz, amelyek teljes kapacitása elérheti az 512 GB-ot. Megbízható szerver ECC RDIMM modulok is támogatottak. Vegye figyelembe, hogy minden processzorhoz 8 bővítőhely van. Tehát ha csak egy Xeon volt a kettős processzoros verzióban, akkor csak 8 bővítőhelyet használhatott.

Xeon E5 processzor technológia

Dell Precision T7600

Legjobb PCI bővítőhelyek a második processzorhoz

Az E5–2600 sorozat Intel Xeon processzorainak akár nyolc fizikai magja is lehet, tehát összesen tizenhat Xeon magja lehet, amit még egy erős szervernek sem kellene szégyellnie. A processzorok különféle technológiákat támogatnak, amelyek közül néhányat már ismeri a Xeon CPU-kkal rendelkező Dell alacsonyabb munkaállomás-modellekről, például az Intel AVX-ről, amelyek speciális utasításokkal jobb teljesítményt nyújtanak a műszaki számításokhoz. Az Intel AES viszont gyorsabb és biztonságosabb titkosítást és adatdekódolást biztosít az FIPS szabványoknak megfelelően. A RAM hosszabb élettartama és a megbízhatóság érdekében kötvetlenül a Dell-től jelen van egy technológia Reliable Memory Technology névvel. Ez nem csupán egy értelmetlen erőfeszítés a maximális teljesítmény elérése érdekében, hanem a Precision T7600 készüléken minden gondosan átgondolt és specializálódott e cél eléréséhez.

Professzionális grafikus kártyák

Dell Precision T7600

Csúcskategóriás nVidia Quadro 6000 grafikus kártya

A grafikus állomás fontos része a grafikus kártya. Az nVidia Quadro és az AMD FirePro profi sorozatot használják ezen a területen. Ezekről a kártyákról egy külön cikkben olvashat, amely leírja a különbséget a normál és a professzionális grafikus kártyák között. A Dell Precision T7600 kettős processzoros verziója egyszerre akár 3 grafikus kártyát is képes tárolni. Ez megegyezik a tápegység csatlakoztatha­tóságával is, amelyből kettő hat-tűs és egy nyolc-tűs van kivezetve az elegendő csatlakoztatha­tósághoz a nagy teljesítményű grafikus kártyákkal.

Érdekes az nVidia Maximus technológia támogatása, amelynek köszönhetően a gép akár két nVidia Tesla kártyát képes futtatni. Ezek nagyon drága kártyák a legigényesebb számításokhoz, amelyek nem helyettesítik a szokásos grafikákat – az ajánlott Tesla K20 modellnél a monitorhoz semmilyen kimenetet nem találunk. Amint azt egy cikk írta, az nVidia Tesla kártya jó alapot jelent a szuperszámító­géphez. De ezeket a kártyákat nálunk még nem fogja megtalálni.

Gyakorlati tanácsok az operációs rendszer telepítésével kapcsolatban

Dell Precision T7600

Telepítse a lemezvezérlő illesztőprogramját

Most, hogy leírtuk a Dell Precision T7600 készüléket, áttekinthetjük az egyik problémát, amely akkor merül fel, ha tőlünk vásárolja ezt a gépet. Ez a merevlemez-vezérlő illesztőprogramja – ha nem vásárolja meg nálunk az operációs rendszer előtelepítését, majd maga indítja el a telepítést, akkor a Windows telepítővarázslója nem lát olyan lemezt, amelyre telepíteni szeretné.

A probléma az illesztőprogramban rejlik – tehát csak töltse le az illesztőprogramot egy másik eszközre, és mentse el. Ez a legegyszerűbb a flashhdisk fájlhoz. A rendszer telepítővaráz­slójában kattintson a „Illesztőprogram betöltése“ elemre, válassza ki a csatlakoztatott USB-eszközről, és fejezze be a telepítést. Alapvetően az Intel C600 chipseten található vezérlőről van szó. Ha van egy másik PCI-vezérlő a gépen, amelyhez a lemezeket csatlakoztatja, be kell szereznie az adott típushoz tartozó illesztőprogramot.

A megfelelő eszköz

Dell Precision T7600

A Precision T7600, mint a legmegfelelőbb eszköz a legbonyolultabb feladatokhoz

Azt, hogy szüksége van-e a csúcskategóriás Dell munkaállomásra, a Xeon E5 és a Quadro grafikával, azt csak saját maga tudja megítélni. Ez határozottan nem mindenkinek szól, és ha csak időről időre kell fényképeket vágnia, akkor nem kell megvásárolnia ilyen nagy teljesítményű állomást, de könnyen elérhető olcsóbb megoldást találhat. Másrészt, ha napi CAD alkalmazásokban dolgozik, vagy összetett elemzéseket végez, a Dell Precision T7600 a megfelelő eszköz, amelyre számíthat.

Dell Precision T7600 munkaállomás raktáron