Business class laptop új dizájnnal – Dell Latitude E5450

Business class laptop új dizájnnal – Dell Latitude E5450

Meglepődött hogy az „öt“ sorozatú Dell Latitude modelljével foglalkozunk? Nem véletlenül egy alacsonyabb osztályról van szó? Látni fogja, hogy nem ebből a generációból. A helyzet az, hogy az Exx50 generáció óta a hatodik sor egyesült az ötössel, így például nem fogjuk megtalálni a várt E6450-et. Ehelyett a Dell elkészítette számunkra az E7450 ultrabookot és E5450 laptopot.

Dell Latitude E5450

Dell Latitude E5450 új alváza

Mivel ez már nem az alsó kategóriájú laptop családba tartozik, hanem az egyetlen Dell Latitude business laptop családba, ugyanolyan minőséget várunk el, mint amikhez már hozzászoktunk az előző generáció hatos modelljeinél. Az olcsó otthoni használatra a Dell az egész Inspiron sorozatot kivonta a forgalomból, amelyekkel mi nem foglalkozunk. Nézzük meg tehát mit kínál a Dell Latitude E5450.

Innovatív alváz

Azonnal észreveszünk a dizájn változását, amely megegyezik az ebből a generációból származó ultrabookokkal, az E7450 és E7250-ös modellel. Az érintésmentes változatban ez egy matt fekete fedél gumiszerű felülettel, amelyet a fekete alaphoz rögzített fém sarokpántok tartják. Az egész alváz jelentős változásokon ment keresztül az előző E6440 modellhez képest. Egy vékonyabb profilt kaptunk, élesebb élekkel, amely már nem képes befogadni az optikai meghajtót – így, ha szüksége van rá, nincs más választása, mint hogy vesz egyet, hogy csatlakoztathassa az USB-t. Összességében a kialakítás viszonylag egyszerű és praktikus.

Dell Latitude E5450

Az Enter gomb le van szűkítve, de összességében a billentyűzeten jó írni

A billentyűzet mélyebben van elhelyezve, mondhatjuk, hogy már szinte ultrabookosan. Az elrendezés azonban problémamentes, kivéve az enter-t, amelyre nem sok hely maradt – de ennek ellenére első alkalommal sikerült leütnöm a kisujjammal, így nincs ok az aggodalomra.

Dell Latitude E5450

A notifikációs diódák megváltoztatták a helyüket és a stílusukat, mondhatjuk, hogy jobb irányba

Az első élen található notifikációs diódák megváltoztatták a helyüket. Ennek eredményeként a továbbiakban nem kell két készletből állniuk, mint korábban, mert akkor is láthatóak, amikor a laptop nyitva vagy zárva van. Munka közbe oldalt vannak, tehát nem zavarnak minket azzal, hogy a képernyő alatt villognak. Megváltozott a power gomb is, kerek lett, de a helye megmaradt a jobb felső sarokban. A laptop oldaláról eltűnt a repülő üzemmód hardweres kapcsolója, amely valószínűleg a legtöbb felhasználónak nem fog hiányozni.

Csatlakoztathatóság és akkumulátor

Ami jó, hogy a VGA-csatlakozó megmaradt, amellyel a laptopokkal hozzákapcsolód­hatunk akár egy régebbi projektorhoz a tárgyalóteremben. A VGA-n kívül a Latitude E5450 HDMI porttal, három USB 3.0 porttal, JR-45 hálózati csatlakozóval és memóriakártya-olvasóval rendelkezik. Alulról a klasszikus E-family dokkoló csatlakozót találjuk, így több monitor és sok más periféria összekapcsolása sem lesz probléma.

Dell Latitude E5450

Csatlakoztathatóság elegendő, beleértve a VGA-t és a szabványos dokkolóportot

Miközben a laptop alján nézzük, azt is észrevesszük, hogy valójában nem vesszük észre az akkumulátort. Ez azonban már nem helyettesíthető a felhasználó által, ahhoz, hogy hozááférjünk az egész alsó fedelet le kell csavarozni. Hasonlóan, mint az új ultrabookoknál, az akkumulátor már nem olyan valami, amit csak úgy hozzávásolhatunk és cserélhetünk hanem az egyik belső alkatrésszé vált.

Változatos konfigurációk

Dell Latitude E5450

Az alsó fedél eltávolítása után könnyen hozzáférhetünk a leggyakrabban cserélt alkatrészekhez

Milyen további alkatrészeket és milyen teljesítményt nyújthat ez a business modell nekünk? Negyedik-ötödik generációs Core i3 – i7 processzorokat, akár 16 GB RAM, dedikált GeForce 840M grafikus kártyát és 14 hüvelykes érintőképernyős vagy klasszikus kijelzőt akár Full HD felbontással. A lehetséges konfigurációk köre nagyon széles, és a fentebb említett felállásban valóban egy nagyon jó teljesítményt várhat el.

Fokozott biztonság

A vállalati szférában az adatvédelem feltétlenül nélkülözhetetlen, akár az adatkorrupció, akár a lopás és a visszaélés megelőzése érdekében. A Dell ezért számos eszközt kínál a biztonság javításához. A Dell webhely hivatalos illesztőprogramjai között található a Dell adatbiztonsági szakasz, ahol letöltheti a titkosítási és adatbiztonsági eszközöket. A Dell Control Vault viszont hozzáférést biztosít ujjlenyomat vagy intelligens kártyaolvasó segítségével, mind az integrált olvasón, mind pedig az érintésmentes NFC-n keresztül.

Dell Latitude E5450

Beépített biztonsági kártyaolvasó SC (Security Card) betűkkel van megjelölve

Mind a laptop kivitelét, mind a szabad esés érzékelőt úgy tervezték, hogy fizikailag megvédje az adatokat a sérülésektől, és leállítsa a merevlemez olvasófejeit, mielőtt az ütközések és az ütések károsíthatják a merevlemezeket. A Dell minden tőle telhetőt megtesz az adatbiztonság biztosítása érdekében, de ezen a területen a legtöbb mindig a felhasználón és annak tudásán múlik.

Business osztály testreszabott modernizációja

Dell Latitude E5450

A dokkolóegységgel könnyedén becsomagolhatja laptopját munka után, anélkül, hogy ki kellene húznia a kábelokat

Dell Latitude E5450 jelentősen megváltoztatta az alvázat, és modernizálja a klasszikus laptopok business osztályát. A Dell azonban meghallgatja üzleti ügyfeleit, fenntartva a VGA csatlakozót és a dokkoló portot. Noha elveszítettük az akkumulátor könnyű cseréjének képességét, az alváz kisebb lett, megőrzi a precíziós kivitelezést és a tartósságot. Az újabb processzorok és grafikus kártyák viszont növelik a teljesítményt, amelyhez a Dell fokozott biztonságot nyújt a vállalati környezet leghatékonyabb felhasználása érdekében. Próbálja ki először a Latitude E5450-et, és írjon nekünk saját véleményt.

Dell Latitude E5450 business class laptopok raktáron