Dell OptiPlex 7080 – több, mint egy irodai számítógép

Dell OptiPlex 7080 – több, mint egy irodai számítógép

Dell OptiPlex 7080 számítógépek első darabjait raktáron tartjuk, így itt az ideje, hogy megnézze, mit kínál ez az új generációs számítógép. Bár nálunk az OptiPlex termékcsalád irodai számítógépként is megtapasztalható, a 7080 sokkal több is lehet. Teljesítményének és konfigurációs lehetőségeinek köszönhetően a játékgépek, a munkaállomások és a virtuális valósághoz használt PC-k kategóriáira is kiterjed.

Dell OptiPlex 7080

10. generációs processzorok

Az OptiPlex 7080 10. generációs Intel Core processzorral működik, amely a 2022-ben elérhető legfrissebb felújított számítógépek számára. A cikk írásakor a 10. generációs processzorokat még újként árulják, így elképzelhető, hogy ha új PC-t vásárolna, annak ugyanazok az összetevői lesznek, mint a felújított OptiPlex 7080-ban. A feldolgozási teljesítmény szempontjából tehát ezek nagyon erős számítógépek, amelyek a Core i3 (4 mag), i5 (6 mag), i7 (8 mag) és i9 (10 mag) közötti CPU-modelleket kínálják.

Dell OptiPlex 7080

Kibővített grafikus kártya támogatás

Mindegyik processzor integrált Intel UHD 630 grafikus chippel rendelkezik, amely akár 4K felbontást és akár 3 monitor csatlakoztatását is támogatja. Az viszont érdekesebb, hogy a Dell minden modellhez kínál dedikált grafikus kártyával ellátott változatokat. Nem is lepne meg minket torony és SFF, de egy pici Micro dedikált grafikával, az nagyon érdekes. Egy 4 GB-os Radeon RX 640-nél találjuk, de a grafikát is a vázhoz kell igazítani. Tehát nem lehet rendes micro 7080-at venni és úgy dönteni, hogy grafikus kártyát teszünk bele.

Szerencsére a nagyobb kiviteleknél más a helyzet. Az SFF-be bármilyen alacsony profilú grafikus kártya telepíthető, amely akár 75 W teljesítményt is képes kezelni a PCIe bővítőhelyen keresztül. A Towerbe már teljes magasságú PCIe kártyák is beleférnek, de ami a tápegységet illeti, az forrástól függ. A Tower 260 W-os, 360 W-os vagy 500 W-os áramforrással szállítható, míg utóbbiban már van egy csatlakozó a grafikus kártya kiegészítő tápellátásához. Ennek köszönhetően a dokumentációban azt olvashattuk, hogy a torony 7080-ban akár 8 GB GeForce RTX 2070 Super is elfér, ami már egy nagyon erős grafikus kártya munkához és szórakozáshoz. Látjuk tehát, hogy a konfiguráció messze túlmutat azon, amit általában irodai számítógépnek gondolunk.

Dell OptiPlex 7080

Nagy RAM kapacitás és több lemez

DDR4 típusú RAM operációs memória 64 GB-ig telepíthető a Micra és 128 GB-ig SFF és Tower esetén. A Micro mindössze 2 slottal rendelkezik, míg a többi változatban 4. A maximális kapacitás eléréséhez tehát 32 GB-os modulok használata várható. Ami a lemezeket illeti, a klasszikus SATA pozíciók mellett M.2-es slotok is elérhetők, mindig 2 a lemezeknek és 1 a WiFi modulnak. Így nem kell aggódnia a megfelelő kapacitás miatt.

Szabványos csatlakozás

Ami a csatlakoztatha­tóságot illeti, az OptiPlex 7080 meglehetősen standard felszereltséggel rendelkezik, azaz USB 3.2 és USB-C, RJ-45, 2× DisplayPort 1.4, valamint SFF és Tower, majd 2× PS/2 és COM sorral rendelkezik. Egyéb csatlakozók opcionálisak, amit egy alaplapra csatlakoztatott kis kiegészítő kártya old meg. Így újabb DisplayPort-ot, VGA-t vagy HDMI-t kaphatunk. Még több portot a beágyazott grafikus kártyák vagy más PCIe kártyák biztosítanak majd. Összességében a lehetőségek szélesek, de jó lenne, ha a HDMI mindig közvetlenül az alaplapon lenne.

Dell OptiPlex 7080

Lehetőség a jövőre nézve

Összességében nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha a Dell OptiPlex 7080-at irodai számítógépként használja, akkor biztosan nem fog teljesítményhi­ánytól szenvedni. A hivatalosan kínált konfigurációk széles skálájából kitűnik, hogy a Dell tisztában van azzal, hogy ebben a modellben több lehet, mint pusztán dokumentumokkal foglalkozó PC. Ha tehát modern, nagy teljesítményű számítógépre van szüksége a jövőre nézve, válassza a Dell OptiPlex 7080-at.

Dell OptiPlex 7080 számítógépek raktáron