Reprezentatív ultrabook – Dell Latitude E7440

Reprezentatív ultrabook – Dell Latitude E7440

Míg az új számítástechnika világában az ultrabookok már általánosságnak számítanak a gyakorlatban, addig a használt sorozatba épp behatolnak az első modellek. Mint azt már megszoktuk, ezek egy sor professzionális modell, amelyek nem csak jól néznek ki és vékonyak, hanem a magas színvonalú minőséget és megbízhatóságot is képviselik. Ez a Dell Latitude E7440, amelyet ma közelebbről is megnézünk.

Új dizájn

Dell Latitude E7440

A Dell ultrabook első találkozásánál egyértelmű, hogy jelentős változások történtek a régebbi modellekhez képest. A fedél eloxált alumíniuma matt ezüst felülettel lett felváltva, amely fémes benyomást kelt. Az alsó profil és a ferde oldalakk miatt az ultrabook valóban vékony és elegáns.

Dell Latitude E7440

A részletesség szintje a hátsó csatlakozópanelen látható csavarokon is látható. Közelebbi vizsgálat során észrevehetjük, hogy koncentrikus körök konkáv mintázatúak. Ha a gyártó odafigyelt egy ilyen meglehetősen jelentéktelen részletre, amelyet sok vásárló esetleg még észre sem vesz, akkor nyugodtak lehetünk, hogy z lényeges elemeket biztosan nem hanyagolta el.

Csatlakozók és portok

Dell Latitude E7440

A hagyományos Dell Latitude laptopokkal ellentétben az E7440 ultrabookok már nem találja VGA-csatlakozót. Más fontos portok továbbra is fennmaradnak – 3 gyors USB 3.0, HDMI, mini DisplayPort, RJ45, kombinált audio bemenet és kimenet, valamint kártyaolvasók, memória és chip.

Dell Latitude E7440

Régóta találkozunk egy kombinált audió porttal, amelynél lehet, hogy még lehet csatlakoztatni egy régebbi mikrofont, de egyáltalán nem lehet felvételt készíteni vele. Ezekben az esetekben egy egyszerű elosztót lehet megvásárolni, amely a jeleket be- és kimenetre osztja. Ezután a csatlakoztatott mikrofonnak alapértelmezés szerint működnie kell. A mi esetünkben segített.

Dell Latitude E7440

Nagy plusz a visszamenőleges kompatibilitás a Dell E-Family dokkolóval. Ha már van munkakörnyezete a dokkban lévő professzionális Dell laptopmal, akkor könnyen kicserélheti egy újabb ultrabookra, anélkül, hogy az eredeti laptop kivételével újra kellene cserélnie. Kicsit sajnálatos azonban a dokkoló csatlakozó elhelyezkedése a hátsó szélén, úgy tűnik, hogy az ultrabook a szélen lógna.

Méretek és billentyűzet

Dell Latitude E7440

Amikor kinyitjuk az ultrakönyvet, láthatjuk, hogy ezüstöt midenhol felváltotta a fekete. Az előző Latitude E6430-hoz képest a képernyő oldalainak keretei és felette levő részei jelentősen szűkültek, így az ultrabook kisebb méretű, nemcsak magasságában, hanem hosszában és szélességében is. A kompaktabb alváz, miközben megtartja a kijelző átlóját, mindig örvendetes fejlesztés, amit már láthattunk az E6430-on és annak E6430S redukált verzióin.

Dell Latitude E7440

A billentyűzet körül a felület fekete soft-touch kivitellel, aminek köszönhetően az ultrabookon kényelmesebb írni. A billentyűzet recenziójának ezt a részét közvetlenül a Latitude E7440 ultrabookon írtam. Mint, ahogy mindennél eltart egy ideig, míg az ember hozzászokik a kissé eltérő körülményekhez, így a külső billentyűzetnél is, azonban gyorsan hozzászoktam, a billentyűk elég messze vannak egymástól, így a gépelés nem jelent problémát. A soft-touch felület a billenytűzet körül általában ideális megoldás laptopokhoz. Nem találkoztam még ennél jobbal.

Mind az érintőpad, mind a Trackpoint a várt módon működik. Az érintőpad kissé balra van helyezve, hogy írásnál a a jobb kéz ne érintkezzen vele. Kivéve azt az esetet, amikor szándékosan próbáltam, még nem történt meg, hogy véletlenül rákattintottam a tenyeremmel. A munka során az ultrabook nem melegszik fel. Igaz, itt csak szövegírásról volt szó, és egy pillanatról az e-mailben, de jó, ha nem zavarja a ventilátor zümmögése vagy a sugárzott hő.

Cserélhető elem

Dell Latitude E7440

Szokatlan előny, amely általában nem található az ultrabookokban, az a lehetőség, hogy kicserélhető a Latitude E7440 akkumulátor. A vékony test miatt gyakori, hogy az akkumulátort beépítik, és nem cserélhető, ami problémákat okoz az élettartamában. Amint az akkumulátor elhasználódik és elveszíti eredeti akkumulátorának élettartamát, nincs szerencséje a hagyományos ultrabook használatával, és ha az akkumulátor élettartamára van szüksége, akkor új gép után kell néznie. A Dell Latitude E7440 esetében azonban egyszerűen kiveszi az akkumulátort, és lecseréli egy újra. Ez csak az egyik oka annak, hogy ezek a gépek alkalmasak felújításra – teljes élettartamuk jóval meghaladja a két vagy három évet, ami az olcsó technológiában gyakori.

Energiatakarékos processzor

Dell Latitude E7440

Ha mélyebbre nézünk az ultrabook belsejében, akkor a negyedik generációs Intel Core processzort találjuk Haswell jelöléssel. Ez energiatakarékos, alacsony feszültségű változatban jelenik meg, numerikus megjelölés után U betűvel. A processzor nyers teljesítménye csak kissé nagyobb, mint a második generációs Latitude E6420 klasszikus Core i5 változatai. Mindazonáltal figyelembe kell venni az alacsonyabb energiafogyasztást, a kevesebb hőkibocsátást, az új technológiák támogatását és az újabb integrált grafikus chipet.

Nem szabványos lemez

Dell Latitude E7440

A merevlemez nem teljesen szabványos módon oldódik meg az mSATA modul használatával. Jellemzői alapvetően megegyeznek az SSD-vel, de ez nem egy 2,5 "" lemez, hanem egy kisebb, mSATA felülettel rendelkező kártya. Ehhez a Latitude E7440 tartalmaz egy klasszikus 2,5"-es SATA adaptert, amelybe ultrabook is felszerelhető, de ezt nem lehet becsavarozni, ezért inkább egy fizikailag kisebb memóriamodullal rendelkező megoldást részesítünk előnyben, amely szépen illeszkedik az adapterbe. Az mSATA modulok kapacitása ugyanaz, mint a 2.5" SSD-k és ára nagyon hasonló, tehát ez nem jelent nagyobb problémát.

Egyéb alkatrészek

Dell Latitude E7440

Más alkatrészek már közismertek, és a legfontosabb csak a RAM DDR3, amelyet két modulba lehet telepíteni, legfeljebb 1600 MHz frekvenciára. Legfeljebb 16 GB memória támogatott, amely egy integrált grafikus chipet tartalmazó ultrabookon több, mint elegendő. Ennek a modellnek a változatait dedikált grafikus kártyával a Dell egyáltalán nem kínálja.

Összehasonlítás hasonló modellekkel

Dell Latitude E7440

Összehasonlítva ezt az ultrabookot sok más modellel – megnézhetjük ugyanazon generáció 12" verzióját, a Dell Latitude E7240 ultrabookot vagy egy 14" negyven sorozatú laptopot, a Latitude E6440-et, amely új modell dizájnjával rendelkezik, de még mindig egy klasszikus magas kategóriájú laptopról van szó, amelynben egyel több USB és VGA van, de ugyanakkor hiányzik a mini DisplayPort. Vagy összehasonlíthatjuk az E7440-et az előző generációval, a fentebb említett Latitude E6430-tal, amelynek alváza minden méretben nagyobb és a dizájn eltérő.

De bármelyik gépet is nézzük a Dell Latitude sorozatból, mindig a kifinomult tervezést, a kiváló minőségű anyagokat, a tartós elemeket és más tulajdonságokat figyelhetünk meg, amelynek köszönhetően a Dell hosszú ideje vezető szerepet tölt be a vállalati gépek között a napi hosszú távú munkaterhelés, valamint minimális hibaarány mellett.

Terhelési tesztek

Dell Latitude E7440

A gyártó hivatalos dokumentációja szerint ezt a modellt a 810G katonai szabvány, valamint a terhelési tesztek szerint tesztelték, amelyek gyorsítottan szimulálják a napi használatot az eszköz életciklusa alatt. Megemlíthetjük a 120 órát szimuláló hőmérsékleti tesztet zárt járműben, közvetlen nyári napon, vagy az ultrabook fedelének nyitása és bezárása 15 percenként a teljes munkaidő alatt. A hasonló tesztek furcsának tűnhetnek számunkra, de amikor súlyos stresszhelyzetbe kerülünk a géppel, örülünk annak, hogy a gép minőségét gondozták, és hogy valamit kibír.

Összefoglaló

Dell Latitude E7440

Dell Latitude E7440 ultrabook egy gyönyörű és csendes munkaeszköz, amely most a használt laptop-sorozat csúcsán helyezkedik el. Ha reprezentatív informatikai berendezést keres értékesítési képviselői vagy vállalkozása vezetői számára, de nem szeretne tízezreket kidobni új gépekért, akkor a karcsú és jó minőségű Dell ultrabook a megfelelő megoldás.

Érvek Ellenérvek
+ nagyon csendes működés - alacsony fogyasztású processzor
+ felhasználó által cserélhető elem - dokkoló csatlakozó csak a hátsó szélen
+ kényelmesen nagyméretű 14 hüvelykes kijelző könnyű és vékony testben
+ az alumínium alváz növeli a tartósságot és a vonzó megjelenést

Nézze meg a Dell Latitude E7440 ajánlatot