Mi a különbség a DDR3 a DDR4 között?

Mi a különbség a DDR3 a DDR4 között?

Biztosan észrevette, hogy a kínálatunkban szereplő új laptopok és számítógépek már tartalmaznak DDR4 típusú RAM memóriát. Miben különbözik a régebbi DDR3 szabványtól? És van-e értelme egy gép kiválasztásakor figyelembe venni a memória típusát? Igyekszünk a lehető legegyszerűbben válaszolni ezekre a kérdésekre.

Alapvetően bármely komponens új generációjától mindig ugyanazt várja -nagyobb teljesítmény és kevesebb fogyasztás. Ez igaz a processzorokra, a grafikus chipekre és a RAM memóriákra. Fontos azonban megfontolni, hogy ezek az előnyök mennyire jelentősek, és megéri-e a magasabb vételárat. Ha a DDR3 8 évig volt a szabvány, nagy előrelépésre számíthatunk. De valóban ez történt?

DDR3 vs DDR4

DIMM modulok PC-hez – fent DDR3, lent DDR4

Alacsonyabb fogyasztás

A DDR4 memória vitathatatlan előnye az alacsonyabb fogyasztás. A szokásos modulok feszültsége 1,20 V-ra esett, míg a régebbi DDR3-meghajtóké 1,50 V volt. Azon otthoni felhasználók számára, akik este két órára otthon bekapcsolják a számítógépet, a változás elhanyagolható. De figyelembe véve az üzleti felhasználást, ahol sok gép van és legalább napi 8 órát üzemel, a megtakarításoknak hosszú távon is van értelme. A 24/7-ben keresztül működő és több tucat RAM-modult tartalmazó szerverek esetében az energiamegtakarítás nyilvánvaló.

Az alacsonyabb feszültségnek azonban még egy előnye, a nagyobb stabilitás. Úgy tűnik, hogy ez nem érint bennünket a normál munka során, de fontos funkció a professzionális használat során, például 3D projektorok vagy videók készítésénél.

DDR3 vs DDR4

SODIMM modulok NTB-hoz – fent DDR3, lent DDR4

Magasabb gyorsaság

A DDR4 frekvenciája és bitrátája magasabb, ami nagyon érdekesnek tűnhet a papíron. A memória típusától függően az értékek akár 50% -kal is magasabbak lehetnek. Valójában a DDR4 gyorsabb nagy mennyiségű adat kezelésekor, például CAD projekteknél, de normál irodai használat esetén a DDR3 és a DDR4 közötti különbség nem érezhető nagyban. Mint egy normál felhasználó, aki dokumentumokkal és egyszerű eszközökkel dolgozik, számomra elhanyagolható a sebességnél a különbség, tehát nem érzékelem. Szakemberek a design, a tervezés, az elemzés stb. területén valószínűleg eltérő tapasztalatokat szereztek.

Egymással nem kompatibilisek

Fontos megjegyezni, hogy a DDR4 nem kompatibilis a DDR3-mal. Az újabb modulokon több pin van, bár a modul hossza megmaradt, de a fő nyílás eltolódott közöttük, így a DDR4 modult nem lehet a DDR3 nyílásba illeszteni, és fordítva sem. Bárki, akit érdekel az újabb memóriák, ki kell cserélnie az egész alaplapot, hogy megkapja a megfelelő nyílásokat. A DDR4 támogatással kell rendelkeznie a processzornak is, amely meghatározza, hogy a RAM memória miként képes működni maximális frekvencián.

DDR3 vs DDR4

Az OptiPlexu 7040 Dell alaplapján világosan feltünteti

Van értelmeDDR4-et beszerezni?

Mindent összevetve, a DDR4 olyan elem, amely számítógép cserénél úgyis megjelenik Önnél anélkül, hogy sok figyelmet fordítana rá. Az összes új alaplapnak már DDR4 nyílása van, és így új gép vásárlásakor alapvetően nincs más választása. A felújított technológiával azonban továbbra is választhat, a DDR4-es modellek éppen most jelennek meg ebben a szegmensben.

Van-e értelme a számítógép kiválasztásakor figyelembe venni a RAM típusát? Az én véleményem:

  • Ha rendszeres felhasználó vagyok, és csak alkalmanként otthon használom a gépet dokumentumok kezelésére és az internet böngészésére, akkor nincs értelme nyomozni, hogy a gépem rendelkezik-e a legújabb DDR4-rel. A gyakorlatban egyáltalán nem tudom.
  • Ha informatikus vagyok és irodákat látok el, megfontolhatnám az alacsonyabb fogyasztás mértékét, de újabb gépekért, amelyek már rendelkeznek DDR4-rel, határozottan többet fogok adni, mint amennyit megtakarítanék a működésükkel. Minden bizonnyal vannak fontosabb elemek, amelyekre a választáskor összpontosíta­ni kell.
  • Ha tervező vagyok és munkaállomást használok, akkor valószínűleg DDR4 után nyúlnék ECC változatban. Itt van értelme, ha tudjuk, hogy hosszú ideig igazán igényes projektekkel fogunk dolgozni.

Mint már említettük, a felújított számítógépek és laptopok kínálatában jelenleg mind a DDR3, mind a DDR4 modellek megtalálhatók. Könnyen testreszabott a kínálatot szűrő segítségével. Ha továbbra is bizonytalan és fontolgatja, ne habozzon, írjon nekünk az info@technimax.hu vagy hívja a 1 690 0477 te­lefonszámot. Örömmel kínálunk Önnek egy olyan gépet, amely az Ön igényeinek a legmegfelelőbb.

Válasszon felújított Dell számítógépek kínálatából