Különbség a professzionális és a hagyományos grafikus kártyák között

Különbség a professzionális és a hagyományos grafikus kártyák között

Gondolkozott már azon azon, hogy az nVidia Quadro és az AMD FirePro professzionális grafikus kártyák miért sokkal drágábbak, mint a hagyományos GeForce és a Radeon? Én igen, ezért kerestem és gyűjtöttem olyan információkat, amelyeket most szeretnék Önökkel megosztani. Én magam sem vagyok a grafikus kártyák szakértője, és a 3D munkával kapcsolatos tapasztalatom a Blenderre és a 3DS Max-ra korlátozódik, de talán még egyszerűbb és elérhetőbb ennek a kérdésnek a tisztázása.

DirectX és OpenGL

DirectX és OpenGL

Általában a 3D grafika dominál a DirectX PC felületen, amely csak a Windows operációs rendszer alatt fut, és a szokásos alkalmazásokban és játékokban használatos. Van egy megbízhatóbb és pontosabb OpenGL interfész is, amelyet a legtöbb professzionális alkalmazás választ. Ez sokoldalúbb, és operációs rendszerek és eszközök széles skáláján használható. E kettő támogatása különbséget jelent a hétköznapi felhasználók és a szakemberek számára szinte azonos GPU-k között. A professzionális GPU-k által támogatott teljes OpenGL funkcionalitás biztosítja a megfelelő OpenGL funkcionalitást az alkalmazásokban és az illesztőprogra­mokban, ami elengedhetetlen az igényes professzionális alkalmazások által megkövetelt összes tanúsítási eljárás elvégzéséhez. Ez az egyik oka annak, hogy ezek a grafikus kártyák többszörösen drágábbak, mint a hasonló chippel rendelkező szokásos felhasználói modellek.

Ezenkívül nem megyek bele a DirectX és az OpenGL összehasonlításába és értékelésébe. Csak érintettem ezeknek a dolgoknak a felületét, és olyan volt, mint egy szúrás a darázs fészekbe. Ennyi különböző információt és véleményt nem lehet pár mondatba összefoglalni. Ezért ezzel már nem foglalkozunk, hanem nézzünk meg egy olyan területet, amely világosabb és érthetőbb.

Memória kapacitás

nVidia Quadro 5000

A professzionális OpenGL grafikus kártyák kétszer-négyszer több memóriával is rendelkeznek, mint a hagyományosak. Például egy hagyományos Radeon kártya 4 GB memóriával rendelkezik, míg a FirePro professzionális megfelelője egy hasonló chippel 16 GB memóriát tartalmaz. Több nagy felbontású monitor támogatása és a sokkal nagyobb projektekkel való munka képessége a PCIe busz túlterhelése és az adatátvitel lelassítása nélkül kiterjedt helyi memóriát igényel közvetlenül a grafikus kártyán. Noha ez az átlagos felhasználó számára nem tűnik fel, sok professzionális 3D alkalmazás ma kihasználhatja a 4K és 8K felbontásokat, legyen szó 3D-s városmodelle­zésről, részletes gépi tervekről vagy a molekula kölcsönhatások komplex szimulációjáról.

Double-precison floating-point (DP FP)

Dell Precision M6700

Ha a grafikus kártya számítási teljesítményére támaszkodunk, professzionális modellt kínálnak hatalmas előnnyel. Teljesítményük a Double-precision FP-ben általában teljesen engedélyezett és optimalizált, és nem korlátozódik az egyenértékű normál használati modellekre. Például egy hagyományos R7 290X-en a DP FP teljesítményében rögtön nyolcszoros különbség van a professzionális FirePro W8100-hez képest. Hasonlóan van ez az nVidia kártyáinál, amelyeknél közönséges GeForce és professzionális Quadro kártyákról van szó. Single-precision FP teljesítmény egyik változatban sem korlátozott, és általában kiszámítja például a fizikát a játékokban.

Felhasználás a CAD-hez

nVidia Quadro és AMD FirePro

Általánosabb 3D CAD alkalmazások, például az AutoCAD esetében a helyzet az, hogy a látható sokszögek és árnyékolt modellek teljesítménye sokkal fontosabb, mint a komplex textúrák és effektusok, amelyeket az aktív alkalmazásokban nem széles körben használnak, kivéve az alkalmi renderelést. Ez lehetővé teszi, hogy a régebbi professzionális Quadro és FirePro kártyák a legtöbb CAD projektnél jól működjenek. Másrészről, a játék grafikus kártyákon a hangsúly a textúrák, árnyékok és különféle effektusok megjelenítésén van.

Az igaz szakemberek számára

Dell Precision T3600

A drága professzionális Quadro vagy FirePro grafikus kártyák vásárlása közötti döntés során elsősorban a használt alkalmazástól és a munkájától függ. Ha szakember vagy, és az ebből eredő sokemeletes épületek vagy repülőgép-hajtóművek a precizitásra kötelezik magukat, akkor kifizetődő a professzionális hardverbe történő beruházás, amely nem hagyja cserben Önt és nem fogja gátolni munkájában, amint azt a tesztek is igazolják, amelyeket ezeknek a kártyáknak teljesíteniük kell. Ezért javasoljuk a Dell Precision számítógépeket és notebookokat, amelyek professzionális grafikus kártyákat tartalmaznak, és ISV tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy az igényes CAD alkalmazásokkal való együttműködés zökkenőmentes legyen.

Dell Precision T
professzionális grafikus állomások
Dell Precision M
professzionális grafikus notebookok